dimecres, 30 de desembre del 2009

CADENA DE FAVORES . CINEMA.

Vull recomanar-vos aquesta pel·lícula, per la seva senzillesa però alhora per la seva grandiositat pel que fa a les emocions, als fets i al missatge que vol transmetre a l'espectador. Es basa en la generositat i la capacitat de fer favors sense rebre'n a canvi.
Aquest és el tracte i el fil de la història. Quantes més persones siguin capaces de fer 3 favors a 3 persones diferents sense rebre cap favor a canvi pot fer que canvïi la sort individual i la dinàmica de valors a nivell mundial.

M'ha resultat instructiva i commovedora , tot i que presenta algunes seqüències humorístiques en determinades situacions, i per això us la vull recomanar.

Els protagonistes: Kevin Spacey, Helen Hunt i Haley Joel Osment ( el nen del Sexto Sentido).
El director: Mimi Leder.
Any: 2000.
La podeu veure en DVD.
http://www.youtube.com/watch?v=jHlnkur5zHs&feature=related

Salut i cinema!

dilluns, 28 de desembre del 2009

BENEFICIOS DEL ENTRENAMIENTO EN ALTURA

Comprende en el entrenamiento realizado a 1500-3000 metros de altura.
Esta es la altitud recomendada para llevar a cabo los entrenamientos debido a que en ella se produce un nivel de estimulo suficiente con una repercusión limitada sobre el rendimiento, lo que permite realizar los entrenamientos adecuados y de calidad.
Los cambios físicos inducidos por la altitud actúan como un fuerte estímulo en el organismo del deportista originando respuestas tanto a corto plazo como a largo plazo (adaptación). Dichos cambios pueden ser aprovechados en determinadas circunstancias para la mejora del rendimiento deportivo. No obstante hay que tener en cuenta que el no respetar ciertas pautas o reglas de comportamiento puede conducir al fracaso del entrenamiento o a un escaso aprovechamiento de la estancia en altitud.

Beneficios del entrenamiento en altura:

- Incorporación de nuevos y variados estímulos de entrenamiento.
- Mayor aprovechamiento del tiempo. En altura, incluso en reposo se está entrenando.
- Estímulo eritropoyético.
- Mejora en la capilarización del músculo.
- Mejoras en la maquinaria enzimática muscular y en la capacidad tamponadora.
- Aumento del estímulo de los músculos ventilatorios.
- Mayor intensidad en eventos de corta duración.
- Aprovechamiento de condiciones ambientales favorables.

Font: http://www.carsierranevada.com/


Salut i Esport!

dimecres, 23 de desembre del 2009

STAGE A SIERRA NEVADA

Els Reis vindràn aquest any a Sierra Nevada (Granada):

http://www.rfen.es/publicacion/ficheros/conv_nat_0910_concentracionpntd_CARsierranevada.pdf

Salut i bones Festes!

dilluns, 21 de desembre del 2009

MUSICOTERÀPIA 1. VALENTIA.

CAMINS
Camins que ara s'esvaeixen,
camins que hem de fer sols,
camins vora les estrelles,
camins que ara no hi són.

Vam deixar-ho tot , el cor encès pel món,
per les parets de l'amor sobre la pell,
Erem dos ocells del foc sembrant tempestes,
ara som dos fills del sol en aquest desert.

Mai no és massa tard per tornar a començar,
per sortir a buscar el teu tresor.
Camins, somnis i promeses,
camins que ja són nous.
No és senzill saber cap on has de marxar,
pren la direcció del teu cor.

Mai no és massa tard per tornar a començar,
per sortir a buscar el teu tresor,
mai no és massa tard per tornar a començar,
pren la direcció del teu cor.

Camins que ara s'esvaeixen,
camins que has de fer sol,
camins vora les estrelles,
camins que ja són nous.

Sopa de Cabra.

http://www.youtube.com/watch?v=79foFSDoOxY
Salut!

dimecres, 9 de desembre del 2009

CAMPIONAT D'EUROPA. ESTAMBUL.

Debuto amb la selecció espanyola absoluta de Natació.

Rodrigo Gil ( periodista de la Federació Espanyola); Jordi Murio ( Entrenador Federació), Jo , "Casti" ( Entrenador Federació) , "Chuma" ( Entrenador C.E.Mediterrani), Michael Piper (Entrenador C.N.Sabadell), José Daguerre ( Metge), Xavi Casademont (Entrenador Federació Andalusa), Israel y Mario ( Fisios), Luís Villanueva (Director Tècnic Federació), Maria Pelaez ( Delegada i nedadora internacional en actiu).

Han estat uns dies intensos de competició i feina, però dels que guardo molt bon record. Estar al costat de grans esportistes, entrenadors i professionals de la salut no passa cada dia.


Gràcies a la meva professió de fisioterapèuta he pogut viure de prop el que sempre havia volgut, conviure amb la màxima representació de la natació estatal i formar part d'un equip on la convivència, el companyerisme i la professionalitat però també l'exigència, la disciplina i la pressió formen part de la base per a superar-se dia a dia.



Crònica de la web de la federació espanyola de natació:

Salut!

divendres, 27 de novembre del 2009

CAMPIONATS D'ESPANYA. CASTELLÓ.

Font: www.rfen.es

3a JORNADA

La nadadora Marina García (CE Mediterrani) ha rebajado hace unos instantes el Récord de los Campeonatos en los 200 braza con un tiempo de 2.24.90, por los 2.25.14 que tenía Mireia Belmonte, crono que también supone para la catalana la Mejor Marca Nacional de 15 años -anterior 2.26.41-. Por su parte, María Vilas (CN Riveira) ha obtenido en la misma prueba la MMN de 13 años con 2.39.64, anterior 2.40.22.

2a JORNADA

La tarde en Castellón ha sido tan intensa como triunfal. Histórica, pues en esta denominada Piscina Olímpica Municipal quedarán grabados dos impresionantes Records de Europa de Mireia Belmonte (200m. mariposa) y Erika Villaécija ( 1500m. libres), 6 Records de España, los de ellas más María Peláez ( 100m. estilos), Alan Cabello (100m. estilos) y el 4x200 libre masculino del CN Sant Andreu, y 5 Mejores Marcas Nacionales de Judit Ignacio, Eduard Galdeano, Alvaro Vega, Patricia Castro, Adrán Mantas, Laura Gálvez y Sara Cañas. Todo ello unido a los números de la mañana ofrecen: 2 REU, 6 RE y 12 MMN...¡en un solo día!

dimecres, 25 de novembre del 2009

ACTE DE PRESENTACIÓ CAMPIONATS D'ESPANYA DE NATACIÓ. CASTELLÓ.


Este mediodía ha sido presentado oficialmente a los Medios de Comunicación en la Piscina Olímpica Municipal el LII Campeonato de España Absoluto de Invierno de Natación Castellón 2009, con la presencia de los autoridades locales y de tres nadadores, los internacionales Melquíades Álvarez, Erika Villaécija y Marco Rivera acompañados por la Responsable del Área de la RFEN María Peláez y el Director Técnico RFEN Luis Villanueva, y la nadadora castellonense Silvia Piquer.
Por todo alto y a pie de piscina en la capital de la Plana se ha presentado la 52ª edición de un Campeonato de España de Invierno de mucho arraigo en nuestro país y en una sede y ciudad –Castellón de la Plana, con una decidida apuesta hacia el deporte y, en concreto, la natación. La Rueda de Prensa ha estado presidida por D. Javier Moliner (Vicealcalde de Castellón), D. Vicent Sales (Concejal de Deportes del Ayto. de Castellón) y D. Francisco Sanz (Presidente de la Federación de Natación de la Comunitat Valenciana). Todos ellos han destacado “el honor que supone para Castellón acoger este gran evento deportivo y la confianza mostrada por la Real Federación Española de Natación en esta apuesta deportiva” y en la relación presente y futura de ambas partes.

MELQUÍADES ÁLVAREZ En el plano meramente deportivo, Melquíades Álvarez (CN Sant Andreu) habló de la cita de Castellón “que no sólo no supone para mí un parón, si no que es un trabajo continuado de cara a Estambul. Estoy en un buen momento, me han salido bien las cosas en las últimas competiciones y tengo previsto ir a por todas en Turquía”.

ERIKA VILLAÉCIJA Erika Villaécija (CN Sant Andreu), por su parte, dijo que este “Campeoanto de España de Castellón es una competición muy interesante y vengo con mi club con mucho ánimo. El objetivo es hacer bien las cosas aquí pensando en el Campeonato de Europa de Estambul dentro de dos semanas”.

SILVIA PIQUER Finalmente, Silvia Piquer, la nadadora del local CN Castalia-Castellón Costa Azahar, manifestó que era todo “un honor poder vivir este Campeonato de España junto a mi familia, compañeros de club y amigos”.

dijous, 19 de novembre del 2009

COPA DEL MÓN.BERLIN.

Font: www.rfen.es

Mercedes Peris rebaja el récord de España del 50 Espalda en Berlín .
En buenos tiempos nadó Merche en Berlín, ya no sólo en el 50 espalda donde rebajó la plusmarca española, sino que también en los 100 espalda y 100 estilos. Aún así fue cosciente de que la marca en los 50 está por mejorar en cuanto pula un par de detalles.




Alan Cabello Record de España en Berlín .
Después de Estocolmo, Alan Cabello tenía una segunda oportunidad de "los Cabello" contra un Michael Phelps que aún no se ha puesto a entrenar con fuerza, pero claro, al final el Rey es el Rey y pese a no ganar, mostró su clase al menos esta prueba de los 200 estilos. Eso no quita la ilusión de Alan que a los 175 mts. iba en cabeza y a final marcaría un gran crono que supuso un nuevo Record de España con 1.54.52.


Tres Records de España en Berlín para Conchita Badillo.
Como suele ser habitual últimamente por parte de nuestras bracistas, la distancia de 100 sirve para batir dos plusmarcas; la de 50 y la de 100. "Conchi" no iba a ser la excepción, el primer día estableció esa doble plusmarca y al día siguiente volvió a rebajar la de los 50. Tres Records en dos prueba, una buena media.



Marco Rivera renueva la tabla de Records en 1500 Libre .
Ha costado 10 años de batir y Marco Rivera lo ha rebajado dos veces en cuatro días. Hablamos de los 1500 libre, Frederick Hviid con 14.48.14 realizados en Santiago de Compostela el 16 de diciembre de 1999 ya es historia y de la buena además, su marca ha durado casi dos generaciones de nadadores. La nueva marca es de 14.37.14 y suponemos, tal como dice Marco, que esta vez su duración será de tan sólo dos semanas. ( Próximo Campeonato de España, en Castellón).


Salut i aigua !

dimecres, 18 de novembre del 2009

COPA DEL MÓN DE NATACIÓ. BERLIN.

Aunque no fuera récord de España, sí fue la 2ª mejor marca del año y 4ª de todos los tiempos, cosa muy destacable. Lo cierto es que en Estocolomo a punto estuvieron de arrebatarle su récord mundial por parte de Peter Marshall con 49.29 (R.M. 49.20) y, lejos de acomodarse, en Berlín Aschwin sacó su casta de campeón para dejar las cosas claras a algunos de sus rivales, ganando y con un gran tiempo. El nadador español se mostraba un tanto extrañado con la gran marca realizada y doblemente motivado hacia el Europeo de Estambul.

Melquíades Álvarez pulveriza el récord de Europa en 200 braza:

"Afronto el próximo Europeo de Estambul con las pilas cargadas".El hombre del momento en la natación española se llama Melquíades Álvarez y afronta los retos del Campeonato de España de Castellón y, sobre todo, del Europeo de Estambul "con las pilas cargadas", tal y como ha declarado esta noche en una extensa entrevista realizada para los compañeros de Sintonía Deportiva de Radio Libertad al internacional español, donde también ha valorado el apoyo desde la RFEN para fomentar el compañerismo y buen ambiente de la selección: "Somos un grupo nuevo que nos apoyamos todos y eso se nota".

Salut i aigua!

Font: www.rfen.es

divendres, 13 de novembre del 2009

NATACIÓ. COPA DEL MÓN.

Font: http://www.rfen.es/

Tras la escala de Estocolmo, fin de semana en Berlín para la natación española.
La escala de Estocolmo (Suecia) tiene su continuidad este fin de semana en Berlín, escenario de la cuarta etapa de la Copa del Mundo FINA en la que la natación española está siendo protagonista. Tras los dos records de España de Mireia Belmonte (200 estilos) y Marco Rivera (1.500 libre), es el turno de once nadadores -repite Marco, no así Mireia- que son el propio Rivera, Aschwin Wildeboer, Juan M. Rando -en la imagen-, Melquiades Álvarez, Alan Cabello, Sergio García, Erika Villaécija, Merche Peris, Conchi Badillo, Eider Santamaría y Marina García.

dijous, 12 de novembre del 2009

CAMPIONAT DEL MÓN ESTOCOLM

Belmonte, 2ª mejor marca mundial en 200 estilos
miércoles, 11 de noviembre de 2009, 10:11:10

La española Mireia Belmonte se impuso ayer en la final de los 200 estilos en piscina corta de la cita de la Copa del Mundo que se disputa en Estocolmo, rebajando su propio récord de España para dejarlo en 2'06"44, por los 2'07"47 que tenía desde abril de 2008 en el Mundial de Manchester. Además, con su crono, la catalana, que por la mañana ya avisó de sus intenciones ganando las series, se quedó a sólo 43 centésimas del récord del mundo en posesión desde noviembre de la húngara Evelyn Verraszto, estableciendo así la segunda mejor marca mundial del año. Y todo ello en el día en que cumplía 19 años.

Para saber más : http://www.elmundodeportivo.es/gen/20091111/53822022261/noticia/belmonte-2%C2%AA-mejor-marca-mundial-en-200-estilos.html

divendres, 6 de novembre del 2009

AUGMENTA LES DEFENSES...

amb Romaní :


El Romaní té propietats estimulants. Les infusions i inhalacions tenen un fort sabor i olor però són molt efectives per a eliminar les infeccions i ajudar al cos a recuperar-se.

Ingredients:

- 1 cullerada petita de romaní.
- 1 got d'aigua.
- 1 culleradeta de mel ( si pot ser també de romaní).

Procedim:

- posem l'aigua a bullir.
- hi afegim una cullerada de romaní i deixem reposar 5 minuts.
- hi afegim la culleradeta de mel i ens prenem la infusió en dejú, a diari.

Altres mètodes d'us:

Es poden afegir unes gotes d'oli essencia de Romaní a la banyera per a relaxar la musculatura adolorida per la febre.

Efectes secundaris:

No es pot utilitzar romaní en estats d'embaràs, hipertensió, insomni i epilèpsia.


Salut i defenses!

Font: http://www.sportlife.es

dijous, 5 de novembre del 2009

QUAN NECESSITEM CANVIAR...

"M’agrada recordar que no hi ha problemes impossibles sinó mentalitats impossibles. (...) La persona que ets ha aconseguit el que ha aconseguit. Les teves creences i comportaments han donat de sí fins a aquest punt. Si a partir d’aquí vols anar més lluny, necessitaràs estimular les creences i comportaments que generaran aquests canvis".

Cita en la Cima ( Ediciones Obelisco).

Raimon Samsó : Licenciat en Ciències Econòmiques , Coach professional i financier, escriptor del desenvolupament personal i Màster en Edició Editorial.

dimarts, 27 d’octubre del 2009

LA CURSA DE LES DONES

Diumenge 25 d'octubre vaig formar part de La Cursa de les Dones .

L'esdeveniment va batre el seu propi récord amb 8.117 participants, totes dones, que ens vem reunir en una cursa solidària per recaptar fons per a la lluita contra el Càncer de Mama. La carrera va omplir els carrers de la ciutat de Barcelona pels quals circulava, amb el tret de sortida per part de l'alcalde Jordi Hereu i el manisfest solidari narrat per la periodista Tatiana Sisquella, afectada fa unys anys per aquesta malaltia.

Un bon esmorzar per a començar : amb fruita, iogurt, entrepà de pernil salat, un tè i un trocet de pa de pessic fet a base de mel i xocolata ( una petita dosi força energètica).



L'inici dels 5km. de la cursa va ser al Passeig Lluís Companys,a les 10 en punt del matí, seguint per la Ronda Sant Pere, Plaça Catalunya, Les Rambles, Passeig Colom, Avinguda Marquès d'Argentera, Passeig de Picasso,Parc de la Ciutadella i arrivada novament a l'Arc de Triomf.


El meu temps va ser de 25'17'', i la classificació final el 193è lloc. Val a dir que hi havia participants amb diferents tipus de preparació. Des de la campiona d'espanya de marxa Maria Vasco (bronze en els 20km. marxa en els Jocs Olímpics de Sidney 2000), passant per triatletes, esportistes habituals (com jo) , senyores grans, alguna nena...i es podia fer corrent o caminant.

Me n'emporto una experiència molt positiva:

- Sense saber-ho vaig participar al costat d'una gran campiona, la Maria Vasco.

- Vaig contribuïr amb la lluita contra aquesta malaltia, que tot i ser bastant abundant cada vegada es detecta més precoçment i el seu índex de curació cada vegada és més alt.

- Vaig formar part del llaç humà més gran del món !

I tot això ho vaig fer de la manera més gratificant, fent esport, el que més m'agrada.

Noticia publicada per: http://www.carreradelamujer.com

Salut i Esport!

dimarts, 20 d’octubre del 2009

REFORÇAR ESPATLLES


- Aquests exercicis es poden realitzar a diari.
- El material necessari són unes gomes elàstiques terapèutiques.
- El mètode d'execució ha de ser lent i controlant el moviment d'escurçament muscular (moviment concèntric) i estirament muscular (moviment exèntric).
- Un bon treball pot consistir en 3 sèries de 15-20 repeticions, i descansant 30' entre cada sèrie. Es poden realitzar tots els exercicis seguits i repetir-ho 3 vegades o bé fer les 3 sèries seguides de mateix exercici i després canviar a l'exercici següent.
- En els següents exercicis podreu veure en la primera imatge la posició inicial per a realitzar l'exercici, i en la imatge del costat el moviment final.
- Tots els exercicis s'han de realitar sense dolor, i és important estirar la musculatura que s'ha treballat, al final de tot.

1.-ROTADORS EXTERNS: Supraespinós, Infraespinós i Rodó Menor.



2.-ROTADORS INTERNS : Subescapular, Pectoral, Gran dorsal i Rodó major.

3.-Treball del Subescapular:


4.-Treball del Deltoides Mig ( la "hombrera" de l'espatlla):


5.-Treball del Gran Dorsal:



6.-Treball del Pectoral:


7.-Treball de Deltoides posterior i Trapeci mig:



Salut i Treball!

dijous, 15 d’octubre del 2009

ERRORS EN EL GIMNAS

Aquí trobareu una relació d'exercicis que sovint es realitzen a la sala de gimnas i que poden causar-nos alguna lesió.

http://www.sportlife.es/front/Mujer/10-errores-que-mas-se-ven-gimnasio/2c90a88c14f33d050114f4939cd700ad

Salut i esport!

diumenge, 27 de setembre del 2009

DISTENSIÓ MUSCULAR

La Distensió Muscular o Elongació Muscular es dona quan un múscul es veu sotmès a un sobreestirament però sense arribar a trencar-se en la seva totalitat. Sí que es veuen afectades proteïnes musculars perquè degut al sobreestirament es poden trencar algunes fibres musculars però no hi ha lesió íntegra del múscul.

És una lesió dolorosa i pot donar-se per :

- inadequat escalfament, i un ambient fred.

- per una mala tècnica esportiva, que fa que hi hagi un desequilibri muscular.

- per un gest involuntari en estirament.


- per un excés d'exercici en què el múscul ja no té el mateix estat d'alerta que quan està sense cansament.

- també dependrà del grau d'elasticitat de l'individu.

- per tensió psicològica.

Quan es produeix un sobreestirament o elongació de manera voluntària i previ escalfament muscular podem assolir guanys musculars i articulars beeficiosos pel cos. També se'n diria estirament muscular.









SÍMPTOMES:

- Dolor i dificultat del moviment del múscul lesionat

- Inflor

- Pot aparèixer equimosi ( presència d'hematoma) depenent del grau de lesió.

TRACTAMENT:

- Dia 1 al 3 : Compressió, gel, elevació de l'extremitat per afavorir el retorn circulatori, mobilizació activa indolora, marxa amb crosses ( depenent del grau de lesió ).

- A partir del dia 4 : Entrenament isomètric ( sense moviment articular) indolor.


- A partir del dia 7 : Entrenament a la piscina, estiraments indolors, potenciació isotònica ( amb moviment articular) , començant amb pesos lleugers i primer amb accions concèntriques ( escurçament muscular) i més endavant excèntriques ( estirament muscular) i exercicis funcionals.

- A partir de la setmana 2 : Entrenament isocinètic (des de velocitats angulars ràpides a lentes i des d'accions concèntriques ( en escurçament muscular) a excèntriques ( en estirament muscular), entrenament pliomètric, exercicis específics de l'esport habitual.

dijous, 17 de setembre del 2009

DECÀLEG PER CONSTRUIR-SE UN MATEIX

Deu normes daurades per construir-se a un mateix, segons Josep Maria Fericgla (Antropòleg, i col·laborador del programa de Catalunya Ràdio l'Ofici de Viure:

1. Viu cada dia treballant pel teu èxit a la vida, per reconèixer-te i per reconèixer.

2. Aprèn que el teu destí està governat per la paciència. Per estimar s’ha de tenir paciència i la paciència és la millor de totes les virtuts.

3. Fes cada dia taula rasa, recorda el perquè de la teva vida i no aniràs a la deriva.

4. Prepara’t per les mancances, dificultats i desamors quan estiguis nedant en l’abundància.

5. Transforma cada adversitat en un somriure. Quan no rebis el que esperes esforça’t i regala’t un somriure, i no sucumbeixis al fracàs.

6. Recorda que fer transforma els somnis en projectes, els projectes en actes i que els actes canvien la teva vida. Fes!

7. Mantingues el control sobre la teva vida. La millor manera és procurar que la teva casa estigui sempre en ordre.

8. Fes avui el que puguis i no ho deixis per demà. "Deixa-ho per demà" és un pèssim conseller.

9. Sigues essencial. Centra’t i no et dispersis.

10. No t’oblidis de ser sempre tu mateix.

Salut i a contruïr-se!

dimarts, 15 de setembre del 2009

ESPONDILOLISI

DEFINICIÓ:

És un transtorn caracteritzat per un dèficit ossi en la unió del cos de la vertebra amb les seves caretes articulars situades en l’arc vertebral. Es considera una fractura per sobrecàrrega amb uns factors predisponents : herència , edat, sexe, estructura articular i del raquis.





L’espondilolistesis es el desplaçament d’una vertebra en relació amb la seva inferior, sent més freqüent en la regió lumbar ( L4-L5).



Els pacients poden no referir simptomatologia o bé poden tenir quadres de dolor local (zona baixa de l'esquena), espasmes musculars , coixera i fins i tot associar-se símptomes neurològics com la ciatàlgia.

RELACIÓ AMB L'ESPORT:

Hi ha esports vertebralment agressius en els que s’obliga a realitzar flexió-extensió de tronc , amb inclinacions i rotacions associades moltes vegades amb càrrega simultània. Són esports en els que és impossible protegir el raquis i alhora assolir el màxim rendiment.

Aquests esports són : salts de trampolí, natació ( papallona i braça), voleibol, waterpolo, handbol, tennis, halterofilia, gimnàstica esportiva i rítmica...


Si no hi ha símptomes dolorosos no cal fer tractament, només cal mantenir un bon to muscular i elasticitat de la musculatura pèlvica, i en general de la musculatura que intervé en la postura ( des dels pectorals fins a fascia plantar).



TRACTAMENT DE FISIOTERAPIA:

Fase aguda ( presència de dolor)

- repòs de l’activitat esportiva i / o immobilització (faixa) amb objectiu exteroceptiu
- teràpia analgèsica ( acupuntura...)
- electroteràpia analgèsica –TENS
- crioteràpia lumbar (fred)
- normes d’higiene postural.

Fase subaguda ( sense dolor)

- massatge
- teràpia analgèsica ( inhibicions musculars,osteopatia,acupuntura...)
- termoteràpia (calor)
- magnetoteràpia ( en el cas de fractura traumàtica)
- cinesiteràpia ( exercicis actius i passius)

La rehabilitació ( exercicis diaris)

- força i mobilitat del tronc : abdominals i musculatura de l'esquena.
- control neuromuscular.
- acondicionament aeròbic : tonificació i elasticitat muscular.

Pregunta al teu fisioterapeuta de confiança perquè t'indiqui els exercicis adequats i controli com els realitzes.

Cirurgia



Si els medicaments, el descans, la modificació de les seves activitats i la terapia no ajuden a alleugerir el dolor, es podria valorar la cirurgia. S'acostumen a necesitar dos procedimients:
- Laminectomia descompresiva -la extirpació del excès de teixit òssi que está exercint pressió sobre els nervis de la columna.
- Fusió espinal -la fusió de les dues vèrtebres involucrades per a prevenir que la vèrtebra llisqui respecte la que té sota i per a estabilitzar aquesta area de la columna.



Exemple d’esport vertebralment agressiu :

NATACIÓ DE COMPETICIÓ:

Tot i que l'aigua és un mitjà terapèuticament molt recomanable, no vol dir que l'esport de competició ho sigui. Hi ha certs estils que poden ser perjudicials a la llarga i si no es realitza una bona tècnica:

Vegeu una mala tècnica de la primera nedadora a l'hora de realitzar una sortida.




- Les deformitats d’una esquena encorvada per l’estil de braça per els moviments repetits amb les espatlles encorvades.


- Certes patades ( estil papallona) produeixen flexions i extensions agresives sobretot en nadadors joves.


- Major esforç de la columna lumbar en la sortida d'esquena pels canvis ràpids de flexió- extensió de tronc.
















És important doncs assolir un bon to i força abdominal amb l’objectiu de protegir l’esquena en aquests moviments agressius.


Salut i Esport!