Una activitat física mitjanament intensa provoca un estrés important al nostre cos i provoca una acidificació de l’organisme. Un pH per sota de 7 és considerat àcid i per sobre de 7 es considera alcalí o bàsic. El pH ideal del cos humà ha de ser lleugerament alcalí o bàsic, oscil·lar entre el 7.35 i 7.45.
Podem afirmar que hi ha uns aliments protectors i preventius per a múltiples malalties , i que alhora ens ajuden a recuperar el nostre organisme de l’estrès oxidatiu que li haurà comportat l’exercici. Tot i així, una correcta combinació dels nutrients és bàsic i imprescindible i serà de gran ajuda per a l’optimització del rendiment una bona dosi dels aliments basificants, almenys una proporció de 2:1 ( basificant-acidificant).
Què comporten els diferents tipus d'aliments?
- Basificants: oxigenen, remineralitzen, reimmunitzen, rehidraten...en definitiva recuperen l’organisme d’un procés oxidatiu.
- Acidificants: com aliments de combustió que són, cremen oxigen per a obtenir energia. Hi ha certs moments en els que hem d'equilibrar i moderar aquest fenomen per a recuperar-nos correctament.
D'entre tots els grups d'aliments n'hi ha que són de predomini bàsic o alcalí i de predomini àcid:
El iogurt o beguda amb bacteries làctiques (tot i que el seu predomini seria més àcid) ens ajudarà a mantenir i recuperar la flora intestinal, que en els esportistes es troba sovint alterada pels nervis.
Regular Aliments acidificants: cereals ( arròs, pasta, pa...), la carn , el peix i els ous.
Els cereals caldrà ingerir-los com a acompanyament del primer o segon plat, i no com a plat principal.
Evitar excés de:
- aliments molt rics en sucres d’absorció ràpida (brioixeria, begudes amb cola, llaminadures…)
- aliments flatulents, irritant o picants.
- aliments molt rics en fibra.
- begudes alcohòliques o riques en cafeïna perquè augmentaran la diüresi i provocaran una major deshidratació.
La manera de cuinar ha de ser amb coccions suaus per a poder digerir abans de començar l’esforç. No s’haurien de prendre begudes alcohòliques ni amb cafeïna.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada