dimecres, 8 de setembre del 2010

EL MAGNESI

El magnesi és considerada la sal de la tranquil·litat interior i que alhora permet que totes les cèl·lules aprofitin al màxim l’energia que prové dels aliments. A causa de molts hàbits com la mala alimentació, la tensió... es pot dir que a Europa hi ha una mancança generalitzada d'aq mineral.
Uns quants símptomes per a detectar si en tenim dèficit serien: el nerviosisme, poca energia, rampes, mal de cap freqüents, irritabilitat...

En el nostre cos tenim 300 enzims que depenen d’ell, i això el converteix en el gran gestor de tot el nostre metabolisme. Proporciona més relax i energia.
Un aportament adequat de magnesi et permet superar l’estrès i dormir millor, perquè aquest mineral regula les vies de transmissió nerviosa, relaxa els músculs i disminueix la pressió sanguínia. És un regulador neuromuscular.

A més, a l’hora de fer esport, unes reserves cel·lulars de magnesi adequades et permetran obtenir més resistència i aguantar al màxim. Això es deu a què afavoreix que els responsables de transformar l’aliment en energia, unes estructures anomenades mitocondris, treballin al 100%. També millora l’estat d’ànim i la salut; i és important que les dones tinguin en compte que durant el canvi hormonal previ a la menstruació, durant l’embaràs o durant el consum d’anticonceptius, hi ha un desgast més alt de magnesi i de vitamina B6, per la qual cosa es produeixen mancances importants d’aquests dos nutrients. I com que tots dos actuen com a reguladors de l’estat d’ànim, es poden donar situacions d’alts i baixos anímics, mals de cap, angoixa i fins i tot doloroses rampes musculars.

Igualment, hi ha estudis que demostren clarament que el magnesi potencia la funcionalitat de la insulina i prevé la diabetis, i és un protector de l’aparell cardiocirculatori, perquè és precisament el cor l’òrgan que necessita més quantitat d’aquest mineral per poder funcionar adequadament.

On podem trobar aquest mineral?

- En els fruits secs, principalment les ametlles.
- Els vegetals verds (espinacs, bledes...)
- El cacau.

Què ens pot perjudicar alhora d'obtenir o assimilar aquest mineral?
El dia a dia ens ho posa difícil per seguir una dieta sana.
- La sal no ajuda, perquè n’afavoreix l’eliminació.
- El greix dels aliments en dificulta l’absorció.
- L’aigua mineral que ens hem acostumat a consumir, en detriment de l’aigua de l’aixeta, conté un nivell molt baix d’aquest mineral. L’ús de filtres d’aigua a les llars impedeix que l’aigua que fem servir per bullir contingui uns nivells mínims de magnesi i provoca que la quantitat que contenen els llegums i la verdura es perdi en la cocció.
- Les begudes de cola i l’alcohol també n’afavoreixen l’eliminació.

Per a no patir els símptomes de la seva mancança, necessitem una aportació diària d’entre 300 i 350 mg al dia, tot i que malauradament no és fàcil d’aconseguir tan sols a través de la dieta. Aixó doncs els suplements a mode de capsules ens poden ajudar.

Els diürètics, l'embaràs, els anticonceptius, diarrees freqüents o prendre calci com a profilaxi de l’osteoporosi, fan que haguem de tenir en compte una aportació més elevada d’aquest mineral.

ELS ALIMENTS MÉS RICS EN MAGNESI

- Carxofa : una mida mitjana, 180 mg
- Llavors de carbassa 2 cullerades, 152 mg
- Tofu 1/2 tassa, 118 mg
- Llavors de sèsam 2 cullerades, 101 mg
- Ametlles 2 cullerades, 86 mg
- Espinacs1/2 tassa, 78 mg
- Nous del Brasil2 cullerades, 64 mg

Salut i minerals!

Altres fonts : www.dir.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada