divendres, 28 d’agost del 2009

LUMBÀLGIA

QUÈ ÉS UNA LUMBÀLGIA?

És un dolor (àlgia) localitzat a la zona lumbar (part baixa de l'esquena).

Aquest dolor pot ser de tipus mecànic ( es produeix quan canviem de postura: alçar-nos de la cadira, moure'ns al llit, ajupir-nos...però no fa dolor si no ens movem), o bé pot ser de tipus inflamatori ( el dolor és constant i no disminueix en cap posició). Si notem que el dolor ens irradia cap a la cama per la part posterior o lateral voldrà dir que tenim el nervi ciàtic afectat, per compressió muscular o atrapament articular. I si ens baixa per la part engonal i per davant de la cama, el nervi afectat serà el crural.

PERQUÈ ES PRODUEIX?


Pot donar-se quan fem moviments repetitius com ajupir-nos continuament flexionant d'esquena en comptes de les cames; per sobreesforços com carregar pesos; per postures inadequades com seure malament a la cadira o al sofà sense que les lumbars estiguin en contacte amb el respatller. Totes aquestes accions sobrecarreguen aquesta zona de l'esquena i fa que tard o d'hora tinguem algun tipus de dolor. Si es va agreujant i mantenint durant temps podrà esdevenir un altre tipus de patologia més greu com són les protusions o les hèrnies discals, que ja són patologies més complicades de tractar i que fa que la nostra zona lumbar ja no funcioni correctament.




COM PUC ACTUAR?

És imprescindible mantenir una bona forma física ja que la nostra "faixa lumbar" ,que són els músculs que envolten la columna, són els que han de treballar. És tan important mantenir un bon to muscular com una bona elasticitat. Si tenim els músculs de la zona lumbar excessivament forts també patirem de lumbàlgia per excés de to. Així que és important que tinguem tot el perimetre acondicionat: musculatura de la zona lumbar i abdominals. També t'ajudarà el fet de mantenir un bon to i elasticitat de la musculatura de les cames, ja que aquesta té el seu origen en la zona pèlvica, i també pot influir en la tensió pèlvica.

També hem de vigilar en mantenir unes posicions adequades i disminuïr els esforços.

Controlar el pes en cas de sobrepes o obesitat.


FISIOTERÀPIA:

Evidentment les mans d'un bon fisioterapeuta poden ajudar a què aquest símptoma no aparegui o ho faci de manera lleu, en cas què les nostres lumbars siguin candidates a patir alguna molèstia ( desviacions de columna, dismetries òssies, patologia visceral que podrà irradiar un dolor lumbar,treballs inevitablement forçosos...).

Et recomanarà exercicis per elastificar i tonificar de manera que activament puguis paliar els símptomes.

També de manera passiva pot rehabilitar i recuperar la zona afectada mitjançant tècniques d'estiraments, digitopuntura, massatge, osteopatia...i també amb acupuntura es poden guarir els símptomes dolorosos.


Sobretot, posa't en mans d'un bon professional qualificat en qualsevol de les tècniques esmentades.


Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada